Stralings verminderende tips voor computers, laptops en tablets

1) Tegenwoordig zit er in elke computer die je aanschaft een netwerkkaart die zo afgesteld staat dat er continue contact met internet gezocht wordt (wifi). Een computer is daardoor niet alleen een ontvanger maar ook een zender waar veel (hoogfrequente) straling vanaf komt. Als je kind gebruik maakt van een laptop of netbook zit de ‘zender-ontvanger’ vlak bij het lichaam. De vitale organen worden daardoor langdurig ‘bestraald’ met microgolven. Dit is dezelfde soort straling als afkomstig van de magnetron. De langetermijneffecten hiervan op het lichaam zijn nog niet bekend, maar voldoende onderzoeken tonen aan dat voorzichtigheid geboden is. Schakel deze netwerkkaart daarom zo veel mogelijk uit als je kind niet op internet hoeft. Sommige computers hebben daar een knopje voor. Bij andere computers moet je het handmatig uitschakelen. Dit doe je via het configuratiescherm. Kies voor apparaatbeheer en dan voor “netwerkadapters’. Schakel dan de ‘wireless’ netwerkadapter uit. Het voordeel van een desktop is dat de netwerkkaart meestal verder van het lichaam verwijderd is dan bij een laptop of netbook, dus dat het lichaam minder belast wordt met de straling ervan. Let op: ook al gebruik je een laptop aan draad, dat wil niet zeggen dat hij automatisch stralingsarm is. De netwerkkaart dient altijd handmatig uitgezet te worden!

2) Zet je laptop, netbook op tablet niet op schoot omdat de stralingsbron zich dan dicht bij de vitale organen bevindt. In dit grappige filmpje probeert men je duidelijk te maken waarom je geen laptop op schoot moet gebruiken. Het is een reclamefilmpje voor een ‘laptopshield’, en alhoewel dat altijd nog beter is om dat te gebruiken dan een laptop op schoot, wordt er niet vermeld dat de netwerkkaart alle kanten opstraalt en dat je organen ondanks deze laptopshield nog steeds de volle lading krijgen. In een ander filmpje over dit item komt de leus “laptop op schoot, sperma dood” voorbij.
Stralings verminderende Tips
3) Naast de straling van de netwerkkaart hebben een laptop en een netbook ook de straling van de normale elektriciteit (laagfrequente straling). Je staat met je handen telkens direct in contact met een stralingsbron. Een extern toetsenbord is voor gevoelige mensen aan te raden: dat belast het lichaam minder. Draadloze muizen en een draadloze toetsenborden (Bluetooth) geven veel (hoogfrequente) straling af. Een toetsenbord en muis aan draad zijn een bewustere keuze. Hiermee kun je de stralingsbelasting enorm reduceren.

4) De tablet of ipad is razend populair, vooral ook onder kinderen en jongeren. Er worden tegenwoordig tablets verkocht speciaal voor kinderen. Sommige van deze tablets hebben wifi zodat ze verbinding met internet kunnen maken. Deze tablets zijn voor jonge kinderen af te raden vanwege de grote hoeveelheid straling die er vanaf komt. Ook worden ze vaak heel dicht op het lichaam gebruikt waardoor de vitale organen de hele tijd ‘bestraald’ worden. Voor kinderen en jongeren die nog volop in ontwikkeling zijn is dit mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Zet de tablet daarom zo veel mogelijk op vliegtuigmodus als toegang tot internet niet nodig is. Of zorg ervoor dat de tijd doorgebracht met tablet zo kort mogelijk is. In de blog  ‘parents for a safe school’ wordt helder uitgelegd waar precies de verschillende antennes op een tablet zitten, hoe je deze uit kunt zetten zodat een kind niet de hele blootgesteld wordt aan de straling afkomstig van de tablet en waarom het belangrijk is deze antennes waar mogelijk uit te schakelen.
Afbeelding: de plaats van antennes op een tablet.
6) Een laptop of netbook is een bewustere keus dan een tablet. Ten eerste worden ze iets verder van het lichaam gebruikt en hoe verder de stralingsbron verwijderd is van het lichaam hoe beter. Daarnaast kun je een bij een laptop of netbook ook makkelijk via draad op internet (vergeet niet de netwerkkaart uit te zetten!) Als je kind toch een tablet gebruikt, kun je de gebruiksduur beperken of op vliegtuigstand zetten als er applicaties worden gebruikt waarbij geen contact met internet vereist is.

7) Een screenFloww (Floww Health Technology) kan ervoor zorgen dat een kind zich beter blijft voelen terwijl hij gebruik maakt van de computer, de laptop of het tablet. Ook als de computer via een ethernetkabel verbonden is met internet of de vliegtuigmodus van de tablet ingeschakeld is, blijft er nog straling over die het welbevinden van een kind kan beïnvloeden. Deze straling is waarschijnlijk minder schadelijk dan de mogelijk schadelijke hoogfrequente straling van draadloze toepassingen, maar er zijn ook kinderen die voor deze laagfrequente straling gevoelig zijn.  Een screenFloww kan ook meegenomen worden naar school.

Bron: Kinderen & Straling
5) In tegenstelling tot laptops en netbooks, is het een hele klus om een tablet met ethernet te verbinden. Als je het wilt proberen kun je hier een handleiding vinden hoe de tablet aan draad kunt aansluiten. Als je dit doet is het belangrijk niet te vergeten de wifi-functie uit te zetten via de vliegtuigmodus.
Copyright © 2019 by "Mario Verzijl"   •   All Rights reserved   •   E-Mail: info@bestel-energetix.nl

Frogblog        Voorwaarden         Privacy         Disclaimer